Tanfolyam
2023 tavasz

terápiás kutya képzés

 

Állatasszisztált-terápiás kutyavezetői és terápiás kutya vizsgára felkészítő tanfolyam
Hivatalos felnőttképzés! 

 

A tanfolyam célja:

Felkészíteni a KUTYÁKAT a terápiás kutya vizsgára, valamint ellátni a GAZDÁKAT minden olyan elméleti és gyakorlati tudással, amellyel FELVEZETŐKÉNT sikeresen tevékenykedhetnek az állatasszisztált terápiás munkában. 

Felvételi teszt és elbeszélgetés 2023. március 19. 10:00 óra

Jelentkezési feltétel:

A gazda részéről betöltött 18. életév, megfelelő motiváció és elkötelezettség a segítőmunka iránt.  

A kutya részéről betöltött 1. életév, alapfokú engedelmesség, kedves és barátságos természet, emberek felé való nyitottság.

Az engedelmességi vizsga megléte nem feltétel, de a feladatokat a tanfolyam megkezdése előtt a felvételi beszélgetésen be kell mutatni, és a felvezető is egy felvételi beszélgetésen vesz részt.

Helyszín:

Nyolckézláb Segítőkutya Iskola (Őrbottyán), illetve a gyakorlati foglalkozások különböző külső helyszíneken Budapesten és Pest megyében.

 

A felkészülés menete:

Temperamentum modul: 

A terápiás kutyák vizsgájának feladatait ismerik meg és gyakorolják be a résztvevők, csoportos foglalkozás formájában. Annyi alkalommal vesznek részt temperamentum órán, ahány a megfelelő felkészülésükhöz egyénileg szükséges. Amikor elérik a vizsgaszintet, jelentkezhetnek temperamentum vizsgára. (8 alkalom)

Elméleti modul:

A terápiás munkához szükséges jogi, gyógypedagógiai, állategészségügyi, kutyakiképzési és adminisztrációs ismeretek. Részben online, részben jelenléti oktatásban kerülnek átadásra, a modult írásbeli és szóbeli vizsga zárja. (4 alkalom)

Terápiás modul:

1-Hospitálás:

Óra-, és intézménylátogatás kutya nélkül, 5 óra. Az elméleti vizsga és a temperamentum vizsga teljesítését követően, egyénileg egyeztetett időpontokban.

2-Terápiás gyakorlat:

Egyéni ütemben, egyénileg egyeztetett időpontban, a temperamentum vizsgát követően (minimum 15 alkalom). A foglalkozások helyszíne Budapest, Veresegyház, Gödöllő.

A felkészülés teljes hossza átlagos esetben 10-12 hónap, mely függ a gazda és a kutya képességeitől, előképzettségétől, és haladási tempójától.

A gyakorlati felkészítő órák minimuma a heti 1 alkalom, ennek időpontja és helyszíne egyéni megegyezés alapján dől el. De érdemes figyelembe venni, hogy ezek a foglalkozások igazi gyerekekkel, igazi csoportokban zajlanak, emiatt legtöbbjük hétköznap iskolai időben, 10 és 16 óra között van.  

A terápiás modult a terápiás kutya záróvizsga zárja a 27/2009 SZMM rendelet szerint.

A tanfolyam teljes díja 375.000 Ft (részletfizetési lehetőséget biztosítunk), mely a vizsgadíjakat (kb. 90.000 Ft) nem tartalmazza.

 

Gyakori kérdések

Mi is ez a Terápiás kutya tanfolyam?

A  terápiás tanfolyamon a gazdik és a kutyák – a tanfolyamot vezető oktatók segítségével és szakmai irányításával – elsajátítják a megfelelő kiképzési technikákat, megtanítják kutyájuknak a temperamentum vizsga feladatait, számtalan trükköt és játékot, melyeket a gyakorlati képzés során igazi terápiás csoportokban, szituációkban elmélyítenek. 

Az elméleti előadásokon betekintést nyerhetnek a terápiás kutyák alkalmazásának alapjaiba, jogi szabályozásába, az állategészségügy kapcsolódó ismereteibe, a beteg és fogyatékos kliensekkel való munka tudományába. Mindezek segítségével kialakíthatják a helyes kommunikációt kutyájukkal, a célcsoporttal és a szakemberekkel.

A tanfolyam célja, hogy a páros megszerezze az “terápiás kutya tanusítványt”, egyúttal a kutya engedelmes és szófogadó munkatársává váljon gazdájának és a kliensekkel dolgozó szakembereknek.

Amiben a gazdinak célszerű jönni a foglalkozásokra:

·         “Játszós” ruhában, ami nem baj, ha piszkos lesz

·         Kényelmes, sportos cipőben, ami szintén nem baj, ha koszolódik

·         Télen érdemes síoverálban jönni, ha esik, esőkabátot hozni

Amit célszerű hozni:

·         A tanfolyam első napjára a beiratkozáshoz szükséges a gazdi személyi igazolványa, a kutya oltási könyve!

·         Nagyon finom jutalomfalatot a kutyának, lehetőleg ne kutyakekszet, inkább: virslit, párizsit, sajtot, sült csirkét, stb.

·         Jutalomfalat tartó övtáskát és NE zacskót!

·         Kényelmes, 1,2-1,5m  textilpórázt, nyakörvet

·         Kutyakaki gyűjtő zacskót (csak amíg eljutunk a Központig, ott lapáttal gyűjti össze a gazdi a kutyája ürülékét és teszi kukába)

·         Jó kedvet rossz idő esetén : )))

          A szükséges felszereléseket (klikker, jutalomfalat tartó, stb)  a Központban is meg tudja vásárolni: )

Miért kell a kutyának minimum 1 évesnek lennie a tanfolyam kezdéskor?

A tanfolyam végén a kutyák államilag hivatalosan elismert TERÁPIÁS KUTYA vizsgát tesznek. Ehhez a munkához szükséges a kellő komolyság és fegyelem, valamint engedelmesség, kialakult temperamentum.

Felnőtt vagy idősebb, 5-8 éves kutyával is érdemes a tanfolyamra járni?

A terápiás munka sok simogatást és játékos feladatot ad a kutyának. Véleményünk szerint sohasem késő elkezdeni! A tanítás pozitív megerősítéssel történik, azaz dicsérettel és jutalommal, melyet biztosan egy idősebb kutya is szívesen fogad. Amennyiben a gazdi úgy ítéli meg, hogy kutyája megfelelő kondícióval és munkakedvvel rendelkezik, mi nem állunk a lelkesedése útjába!

Mennyi elfoglaltságot jelent a tanfolyam a gazdának?

A temperamentum vizsgára való felkészülés kéthetente vasánap délután tartjuk. 

A gyakorlati felkészítő órák minimuma a heti 1 alkalom, ennek időpontja és helyszíne egyéni megegyezés alapján dől el. De érdemes figyelembe venni, hogy ezek a foglalkozások igazi gyerekekkel, igazi csoportokban zajlanak, emiatt legtöbbjük hétköznap iskolai időben, 10 és 16 óra között van.  

Korlátozott számban előfordul olyan gyakorlati óra, ami ennél később, 17-18 között van, de ahhoz, hogy több helyszínt, több csoportot meg tudjon látogatni a leendő felvezető, mindenképp szükséges lehet egy-egy napon munkaidőben is eljönni.