Tanfolyam
2022 ősz

terápiás kutya képzés

Facebook

Következő felvételi időpontja: 2022. szeptember 11.

A képzés célja:

Felkészíteni a KUTYÁKAT a terápiás kutya vizsgára, valamint ellátni a GAZDÁKAT minden olyan elméleti és gyakorlati tudással, amellyel FELVEZETŐKÉNT sikeresen tevékenykedhetnek az állatasszisztált terápiás munkában.

Jelentkezési feltétel:

A gazda részéről betöltött 18. életév, megfelelő motiváció és elkötelezettség a segítőmunka iránt.

A kutya részéről betöltött 1. életév, alapfokú engedelmesség, kedves és barátságos természet, emberek felé való nyitottság.

Az engedelmességi vizsga megléte nem feltétel, de a feladatokat a tanfolyam megkezdése előtt a felvételi beszélgetésen be kell mutatni, és a felvezető is egy felvételi beszélgetésen vesz részt.


Záróvizsga csoport: a terápiás szakmai gyakorlati foglalkozások különböző külső helyszíneken Budapesten és Pest megyében.

A felkészülés menete:

A tanfolyam során három, egymásra épülő modult kell a párosoknak teljesíteni a tanusítvány megszerzéséhez. Az temperamentum modul sikeres teljesítését követően lehet a második, elméleti modulra való felkészülést megkezdeni. A terápiás záróvizsgára való felkészülést megkezdeni csak az előző két modul sikeres teljesítése után lehet.

A felkészülés teljes hossza átlagos esetben 8-12 hónap, ez függ a gazda és a kutya képességeitől, előképzettségétől, és a vírushelyzettel kapcsolatos intézkedések aktuális állapotától.

Temperamentum modul:

(Nyolckézláb Segítőkutya Iskola - Őrbottyán, Márai Sándor u. 58.),

A terápiás kutyák temperamentum vizsgájának feladatait ismerik meg és gyakorolják be a résztvevők, csoportos foglalkozás formájában. A modul 8 alkalomból áll. A modulzáró vizsgát sikeresen teljesítő párosok lehetőséget kapnak arra, hogy a szervezetünkhöz csatlakozva temperamentum vizsgát tegyenek.

A tervezett oktatási napok:

kutya tesztelés és felvételi: szeptember 11.

szeptember 25.

október 2.

október 16.

november 6.

november 20.

december 4.

december 18.

január 8.

modulzáró vizsga: január 22.

Elméleti modul:

A terápiás munkához szükséges jogi, gyógypedagógiai, állategészségügyi, kutyakiképzési és adminisztrációs ismeretek, melyek online oktatásban kerülnek átadásra, a modult írásbeli és szóbeli vizsga zárja.

A tervezett oktatási napok:

február 5, 19, március 5.

modulzáró vizsga: március 19.

Terápiás modul:

(Különböző külső helyszíneken Budapesten és Pest megyében.)

Hospitálás:

Óra-, és intézménylátogatás kutya nélkül, 5 óra. Az elméleti vizsga és a temperamentum vizsga teljesítését követően, egyénileg egyeztetett időpontokban.

Terápiás modul:

Egyéni ütemben, egyénileg egyeztetett időpontban, a temperamentum vizsgát követően (minimum 15 alkalom).

A gyakorlati felkészítő órák minimuma a heti 1 alkalom, ennek időpontja és helyszíne egyéni megegyezés alapján dől el. De érdemes figyelembe venni, hogy ezek a foglalkozások igazi gyerekekkel, igazi csoportokban zajlanak, emiatt legtöbbjük hétköznap iskolai időben, 10 és 16 óra között van.


Árak:

kutyák tesztelése: 5.000 Ft

temperamentum bérlet (8 alkalom) - 120.000 Ft

elméleti bérlet (3 alkalom) - 45.000 Ft

záróvizsga bérlet (15 alkalom) - 150.000 Ft

a bérletek ára tartalmazza a modulzáró vizsga díját.

Vizsgadíjak:

temperamentum vizsga - 45.000 Ft

terápiás vizsga - 45.000 FtGyakori kérdések

Mi is ez a Terápiás kutya tanfolyam?

A terápiás tanfolyamon a gazdik és a kutyák – a tanfolyamot vezető oktatók segítségével és szakmai irányításával – elsajátítják a megfelelő kiképzési technikákat, megtanítják kutyájuknak a temperamentum vizsga feladatait, számtalan trükköt és játékot, melyeket a gyakorlati képzés során igazi terápiás csoportokban, szituációkban elmélyítenek.

Az elméleti előadásokon betekintést nyerhetnek a terápiás kutyák alkalmazásának alapjaiba, jogi szabályozásába, az állategészségügy kapcsolódó ismereteibe, a beteg és fogyatékos kliensekkel való munka tudományába. Mindezek segítségével kialakíthatják a helyes kommunikációt kutyájukkal, a célcsoporttal és a szakemberekkel.

A tanfolyam célja, hogy a páros megszerezze az államilag elismert “terápiás kutya tanusítványt”, egyúttal a kutya engedelmes és szófogadó munkatársává váljon gazdájának és a kliensekkel dolgozó szakembereknek. A tanfolyam elvégzésével a páros csatlakozik a Matemedik 97 Bt regiszrált képző szervezet kötelékébe.

Amiben a gazdinak célszerű jönni a foglalkozásokra:

· “Játszós” ruhában, ami nem baj, ha piszkos lesz

· Kényelmes, sportos cipőben, ami szintén nem baj, ha koszolódik

· Télen érdemes síoverálban jönni, ha esik, esőkabátot hozni

Amit célszerű hozni:

· A tanfolyam első napjára a beiratkozáshoz szükséges a gazdi személyi igazolványa, a kutya oltási könyve!

· Nagyon finom jutalomfalatot a kutyának, lehetőleg ne kutyakekszet, inkább: virslit, párizsit, sajtot, sült csirkét, stb.

· Jutalomfalat tartó övtáskát és NE zacskót!

· Kényelmes, 1,2-1,5m textilpórázt, nyakörvet

· Kutyakaki gyűjtő zacskót (csak amíg eljutunk a Központig, ott lapáttal gyűjti össze a gazdi a kutyája ürülékét és teszi kukába)

· Jó kedvet rossz idő esetén : )))

Miért kell a kutyának minimum 1 évesnek lennie a tanfolyam kezdéskor?

1 éves kor alatt nem elvárható egy fiatal kutyától a terápiás munkához szükséges önfegyelem, koncentrációs képesség, teherbírás.

Felnőtt vagy idősebb, 5-8 éves kutyával is érdemes a tanfolyamra járni?

A terápiás munka sok simogatást és játékos feladatot ad a kutyának. Véleményünk szerint sohasem késő elkezdeni! A tanítás pozitív megerősítéssel történik, azaz dicsérettel és jutalommal, melyet biztosan egy idősebb kutya is szívesen fogad. Amennyiben a gazdi úgy ítéli meg, hogy kutyája megfelelő kondícióval és munkakedvvel rendelkezik, mi nem állunk a lelkesedése útjába!

Mennyi elfoglaltságot jelent a tanfolyam a gazdának?

A temperamentum vizsgára való felkészülés kéthetente vasánap délelőtt tartjuk. A foglalkozások hossza 2-2,5 óra.

A gyakorlati felkészítő órák minimuma a heti 1 alkalom, ennek időpontja és helyszíne egyéni megegyezés alapján dől el. De érdemes figyelembe venni, hogy ezek a foglalkozások igazi gyerekekkel, igazi csoportokban zajlanak, emiatt legtöbbjük hétköznap iskolai időben, 10 és 16 óra között van.