Tanfolyam GYIK

Gyakori kérdések

Mi is ez a Terápiás kutya tanfolyam?

A terápiás tanfolyamon a gazdik és a kutyák – a tanfolyamot vezető oktatók segítségével és szakmai irányításával – elsajátítják a megfelelő kiképzési technikákat, megtanítják kutyájuknak a temperamentum vizsga feladatait, számtalan trükköt és játékot, melyeket a gyakorlati képzés során igazi terápiás csoportokban, szituációkban elmélyítenek.

Az elméleti előadásokon betekintést nyerhetnek a terápiás kutyák alkalmazásának alapjaiba, jogi szabályozásába, az állategészségügy kapcsolódó ismereteibe, a beteg és fogyatékos kliensekkel való munka tudományába. Mindezek segítségével kialakíthatják a helyes kommunikációt kutyájukkal, a célcsoporttal és a szakemberekkel.

A tanfolyam célja, hogy a páros megszerezze az “terápiás kutya tanusítványt”, egyúttal a kutya engedelmes és szófogadó munkatársává váljon gazdájának és a kliensekkel dolgozó szakembereknek.

Amiben a gazdinak célszerű jönni a foglalkozásokra:

· “Játszós” ruhában, ami nem baj, ha piszkos lesz

· Kényelmes, sportos cipőben, ami szintén nem baj, ha koszolódik

· Télen érdemes síoverálban jönni, ha esik, esőkabátot hozni

Amit célszerű hozni:

· A tanfolyam első napjára a beiratkozáshoz szükséges a gazdi személyi igazolványa, a kutya oltási könyve!

· Nagyon finom jutalomfalatot a kutyának, lehetőleg ne kutyakekszet, inkább: virslit, párizsit, sajtot, sült csirkét, stb.

· Jutalomfalat tartó övtáskát és NE zacskót!

· Kényelmes, 1,2-1,5m textilpórázt, nyakörvet

· Kutyakaki gyűjtő zacskót (csak amíg eljutunk a Központig, ott lapáttal gyűjti össze a gazdi a kutyája ürülékét és teszi kukába)

· Jó kedvet rossz idő esetén : )))

A szükséges felszereléseket (klikker, jutalomfalat tartó, stb) a Központban is meg tudja vásárolni: )

Miért kell a kutyának minimum 1 évesnek lennie a tanfolyam kezdéskor?

A tanfolyam végén a kutyák államilag hivatalosan elismert TERÁPIÁS KUTYA vizsgát tesznek. Ehhez a munkához szükséges a kellő komolyság és fegyelem, valamint engedelmesség, kialakult temperamentum.

Felnőtt vagy idősebb, 5-8 éves kutyával is érdemes a tanfolyamra járni?

A terápiás munka sok simogatást és játékos feladatot ad a kutyának. Véleményünk szerint sohasem késő elkezdeni! A tanítás pozitív megerősítéssel történik, azaz dicsérettel és jutalommal, melyet biztosan egy idősebb kutya is szívesen fogad. Amennyiben a gazdi úgy ítéli meg, hogy kutyája megfelelő kondícióval és munkakedvvel rendelkezik, mi nem állunk a lelkesedése útjába!

Mennyi elfoglaltságot jelent a tanfolyam a gazdának?

A temperamentum vizsgára való felkészülés kéthetente vasárnap délelőtt tartjuk 10-14ó között.

A gyakorlati felkészítő órák minimuma a heti 1 alkalom, ennek időpontja és helyszíne egyéni megegyezés alapján dől el. De érdemes figyelembe venni, hogy ezek a foglalkozások igazi gyerekekkel, igazi csoportokban zajlanak, emiatt legtöbbjük hétköznap iskolai időben, 10 és 16 óra között van.

Korlátozott számban előfordul olyan gyakorlati óra, ami ennél később, 17-18 között van, de ahhoz, hogy több helyszínt, több csoportot meg tudjon látogatni a leendő felvezető, mindenképp szükséges lehet egy-egy napon munkaidőben is eljönni.