Matemedik 97 bt

TERÁPIÁS KUTYA KÉPZÉS


Hogyan leszünk terápiás kutya-gazda páros?
A terápiás Tanúsítvány megszerzésének lépései

Terápiás kutya:
A gyógypedagógiai, pszichológiai, pszichiátriai, konduktív pedagógiai habilitációs, illetve rehabilitációs folyamatban alkalmazott kutya lehet.

Felvezető:

A terápiás kutyát irányító személy, aki a segítő kutya használatára, gondozására vonatkozó képzésben részt vett és eredményes vizsgát tett.

Kiképző szervezet:

Az a szervezet képezhet ki segítő kutyát és készíthet fel a segítő kutya használatára, gondozására, amelynek létesítő okiratában a segítő kutyák kiképzése és a fogyatékossággal élő személyekhez történő eljuttatása feltüntetésre került, és amely biztosítja, hogy a kiképzést olyan személy (kiképző) végzi, aki az Országos Képzési Jegyzékben szereplő habilitációs kutyakiképző szakképesítéssel rendelkezik. (Terápiás kutyát az a szervezet alkalmazhat, amelynek létesítő okiratában a terápiás kutya alkalmazása feltüntetésre került.)

A társadalmi esélyegyenlőség előmozdításáért felelős miniszter pályázat útján a kutyát kiképző szervezetek, illetve a segítő kutyák alkalmazásának elősegítésével foglalkozó szervezetek közül közreműködő szervezetet jelölt ki (MATESZE), amely honlapján (www.matesze.hu) közzéteszi tájékoztató jelleggel a kutyát kiképző szervezetek listáját + vizsga követelményeit; szakmai tanácsadással segíti a kutyát kiképző szervezetek munkáját; biztosítja a vizsga jogszabályban és a szakmai szabályokban foglaltak szerinti lefolytatását és kiállítja az eredményes vizsga letételéről szóló tanúsítványt.


A kutya terápiás állattá minősítésének folyamata
(kiképzés, regisztrálás, vizsga)

  • A kutya és a felvezető a kölyökkori szocializációt követően (kutya ovi) engedelmességi tanfolyamon vesz részt, ahol elsajátítják az alap engedelmességi feladatokat: behívás, helyben maradás, ültetés, fektetés, pórázon és póráz nélkül lábnál követés, stb.


  • Ezt követően jelentkezhetnek egy kiképző szervezethez terápiás kutya képzésre, ahol a kutya és a felvezető temperamentum vizsgára felkészítő tanfolyamon vesznek részt. Ez a tanfolyam olyan elméleti és gyakorlati oktatást jelent, kutyát készítik fel a vizsgafeladatokra, de a felvezető is megtanulja a kutyás terápia elméletét, jogszabályi feltételeit, a szükséges állategészségügyi ismeretket, és bizonyos pedagógiai, gyógypedagógiai alapismereteket is.


  • Következő lépésként a kiképző szervezet regisztrálja a párost a MATESZE adatbázisba, elvégzi az EÜ vizsgálatot, és megszerveti a temperamentum vizsgát.


  • A sikeres temperamentum vizsga után kezdődhet meg a kutya és a felvezető gyakorlati felkészítése a záróvizsgára: minimum 15 alkalommal vesznek részt egy vizsgázott, már tapasztalt terápiás páros mellett, a felkészülést itt is habilitációs kutya kiképzője felügyeli és segíti.


  • A kiképzést a segítő kutyás jogszabályban meghatározott vizsgarend szerinti, vizsgabizottság előtt lefolytatott gyakorlati záróvizsgával zárul, melyet szintén a kiképző szervezet bonyolít le.


  • A sikeres vizsga után a páros terápiás kutya tanúsítványt kap, és megkezdhetik az önálló munkát.